Sevgili Öğrenciler ve Veliler,
Tercih süreci, geleceğinizi şekillendirecek önemli bir adım ve sizin için heyecan verici bir dönem. Tercihlerinizi yaparken dikkatli ve bilinçli bir şekilde ilerlemeniz oldukça önemli. Size bu süreçte yardımcı olmak için buradayım ve aşağıda bazı önemli noktalara değineceğim. Bunlara geçmeden önce özellikle üzerinde düşünmenizi ve cevaplamanızı istediğim bazı sorularım olacak:
"Geleceğimi nasıl tasarlamak istiyorum? Hayattan beklentilerim neler? Kendimi nerede ve hangi koşullarda mutlu hissedebilirim?" lütfen bu soruları düşünün.
Başlamadan, unutmayın ki tercih süreci sadece bir başlangıç noktası. Hayatınız boyunca yeni fırsatlar, deneyimler ve dönüm noktalarıyla karşılaşacaksınız. Tercihlerinizi yaparken dikkatli olun, aynı zamanda kendinize güvenin ve geleceğe umutla bakın.
1- Kariyer Hedefiniz Olsun!
Tercih edeceğiniz okulda alacağınız eğitimin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırın. Okulun web sayfasından ya da MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından seçeceğiniz okul türünün 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar haftalık ders dağılım çizelgesini inceleyebilirsiniz.
2- Yüzdelik Dilime Dikkat Edin!
Doğru tercih yapabilmek için yüzdelik dilimler esas alınmalı. MEB tarafından ilan edilen kontenjan ve yüzdelik dilimler geçen yılın bilgileri. Bu yüzden tercih edeceğiniz okulun bir önceki yıl yüzdelik dilimini dikkate alarak kendi yüzdelik diliminize göre tercih yapmalısınız. Bu nedenle puan değil yüzdelik dilimlere göre tercih yapmaya dikkat etmelisiniz. Tercih listesindeki 10 okulun 3-4 tanesi yüzde 3’lük dilimden, 4 tanesi kendine yakın olan bölgelerden okullar yazılabilir. Son 2 tanesi ise kendi yüzdelik diliminden biraz daha aşağıda olan yerlerden oluşursa bu öğrenci açıkta kalır. Stratejiniz, bulunduğunuz dilimin yüzde 10 yukarısından ve yüzde 30-40 altından tercih yapmak olmalı.
3- Okulda Hazırlık Programı Var Mı?
Tercih edeceğiniz okulda hazırlık programı olup olmadığına dikkat edin. Tercih edeceğiniz okulda hazırlık programı olması ve yabancı dil öğrenmeniz sonraki yaşamınızda sizlere büyük avantaj sağlayacak.
4- Tercihiniz Geleceğinize Yönelik Olsun!
Sevgili öğrenciler lise eğitiminiz sizi geleceğe hazırlayan önemli etmenlerden bir tanesi. Üniversitede seçeceğiniz bölümü ve gelecekte yapacağınız işi etkileyebilir. Bu nedenle, gelecekte yapmak istediğiniz iş ile ilgili bir okul türü seçmeniz çok önemli. Eğer üniversitede medya ve teknoloji ile alakalı bir bölüm okumak ya da hem bu bölümler hem de akademik başarı elde etmek istiyorsanız, bu bölümlerin olduğu iddialı bir meslek lisesi, fen bölümlerinde okumayı düşünüyorsanız, fen liseleri üzerinden tercih yapabilirsiniz. O yüzden gelecekte okumak istediğiniz alanı iyi belirleyip tercihinizi şimdiden ona göre yapın.
5- Ulaşım Olanaklarını İnceleyin!
Okul seçerken önemli noktalardan birisi de ulaşım. Özellikle büyükşehirde ulaşım koşulları göz önünde bulundurulmalı. Sadece çok istediğiniz için çok uzak bir bölgede tercih yapmak hem mesafe hem de maddi açılardan zorlayabilir. Dolayısıyla lokasyon olarak erişim kolaylığı olan okulları ya da servis imkanı olan okulları tercih etmekte fayda var.
6- Okulun Eğitim Sistemine Dikkat Edin!
Aileler ve öğrenciler istedikleri okulları mutlaka ziyaret etmeliler. Okulun öğretmen kadrosu, sınıflarını neye göre oluşturdukları, kitaplığı ve laboratuvarları, öğrenci kulüpleri özellikle 11’inci ve 12’nci sınıflarda üniversite sınavı için yaptıkları ya da yapacakları hazırlık çalışmaları önemli kriterler olabilir.
7- Okulun Yurt Dışı İmkanları Var Mı?
Bazı okullar AB akreditasyonları kapsamında öğrencilerini 20-20 toplamda 40 gün staj ve eğitim iş birliği için yurt dışına yönlendiriyor. Tercih etmeyi planladığınız okulları arayıp konu hakkında bilgi alabilir, tercihlerinizde bu hususa dikkat edebilirsiniz.
8- Okulu Gidip Görün!
Tercih etmek istediğiniz okulu gidin görün ve hakkında detaylı bilgi alın. Sosyal medya hesaplarını takip edin. Öğrencileriyle tanışıp okul hakkında bilgi alın. Okulu daha iyi tanıyın ve okul hakkında bilmedikleriniz varsa öğrenenin.
9- Listeye Yeni Girmiş Okullar!
Tercih kılavuzunda bazı okulların yanında yıldız işareti bulunur. Bu okullar yeni açılmış ya da statüsü değişmiş bu nedenle de yüzdelik dilimi henüz oluşmamış okullar. Bu okulları tercih edecekseniz aynı bölgedeki diğer okulların yüzdelik dilimlerine bakabilir ya da okulu arayıp tahmini aralık öğrenip buna göre tercihte bulunabilirsiniz.
Sevgi ve saygılarımla,
Metin BORAHAN
Psikolojik Danışman
Adres:
100. YIL MAH. 2264. SK. DEMİRÖREN MEDYA CENTER BLOK NO 1 BAĞCILAR / İSTANBUL
Telefon
(212) 432-0033